Dzurinda gymnazistom hovoril aj o postoji Slovenska k Maďarsku

26.01.2012 Lučenec

Lučenec 26. januára (TASR) - Názory ministra zahraničných vecí Mikuláša Dzurindu na najaktuálnejšie témy svetovej politiky si dnes vypočuli študenti Gymnázia Boženy Slančíkovej Timravy v Lučenci. Dzurinda im vysvetľoval, prečo napríklad podporili euroval, no odmietli pre Grécko pôžičku. Študenti sa zaujímali aj o vzťahy so susedným Maďarskom.

\"Práve naši susedia ukazujú, aké je nebezpečné, keď vládne jediná strana. Nerešpektovali medzinárodné dohody pri prijímaní zákona o dvojitom občianstve. Vyčítali mi, že som nevystupoval razantnejšie. Dnes by som nechcel byť v koži môjho maďarského kolegu. Krajina čelí medzinárodnej kritike a ekonomickým problémom. Ale aj vďaka zmierlivému postoju teraz máme otvorené dvere napríklad pri rokovaní o ropovode, ktorý pôjde cez Poľsko aj do Maďarska. Pre nás sú dobré vzťahy so susedmi mimoriadne dôležité, pretože bezprostredne ovplyvňujú aj nás,\" povedal Dzurinda.

Gymnazisti sa ministra pýtali aj to, či je podľa neho v poriadku, že ich rodičia musia za slušnou prácou cestovať do susedných štátov, aby oni mohli študovať. \"Asi vás prekvapím, ale ja som tak chcel. V krátkom nepriaznivom čase je dobré, keď je možnosť vycestovať, odpovedal minister.

Mikuláš Dzurinda hovoril v Lučenci aj o problémoch súčasného školstva. \"Pri výbere vysokej školy je dnes mimoriadne dôležité, aký má kredit. Z našich vysokých škôl sa ani jedna nedostala medzi päťsto najlepších na svete, aj preto tak veľa stredoškolákov odchádza študovať do zahraničia. Zmeniť by to mal nový systém, kde budeme viac podporovať kvalitné školy,\" vysvetlil minister zahraničných vecí. Študenti označili ako dôvod nízkej kvality škôl vysokú mieru korupcie. Na dobrú školu sa podľa nich dostane ten, kto má peniaze. \"Nemôžem povedať, že to tak nie je. Uvidíme, či sa nám podarí presadiť zmeny, ktoré by mali vyriešiť aj tento problém,\" dodal minister zahraničných vecí.
 

Vyberte región